Tudtad, hogy..? Villányban a szőlő után
a legjellegzetesebb gyümölcs a meggy.

TUDTAD, HOGY...?

  • Tudtad, hogy 100 kg szőlőből 12-14 liter 50%-os pálinka készül?

  • Tudtad, hogy a legalább egy évig, 1000 liternél kisebb fahordóban érlelt pálinkát Ópálinkának hívják?

  • Tudtad, hogy a gyümölcscefrébe tilos cukrot rakni?

  • Tudtad, hogy a mézzel kevert pálinka nem nevezhető pálinkának?

  • Tudtad, hogy a pálinkák előfutárját, az égetett szeszesitalokat a 14. században gyógyszerként alkalmazták?

  • Tudtad, hogy Villányban a szőlő után a legjellegzetesebb gyümölcs a meggy?

  • Tudtad, hogy a szőlőfürtök kipréselése után visszamaradó héj- és magrészeket nevezik szőlőtörkölynek?

  • Tudtad, hogy a pálinkát szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani, hogy a gyümölcs minden íze, zamata kiérezhető legyen?

  • Tudtad, hogy a pálinkát 15-20 Celsius fokon fogyasztjuk?

  • Tudtad, hogy a jelenleg hatályban lévő rendelet szerint legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % alkohol fokos lehet a pálinka?