Törkölypálinka fokról fokra

2015-05-20

 

A jó törköly titka  2. rész

 

A törkölypálinka a köztudatban még mindig úgy él, mint a jó gyümölcspálinkák felkarolt mostohatestvére. Pedig egyre több hazai és nemzetközi versenyen arat sikert. Lassan, de biztosan igazzá válik – aki nem szereti a törkölypálinkát, az még nem kóstolta.


A törköly nagyon érzékeny, kellő gondoskodást és szakértelmet kíván. Ahhoz, hogy kiváló minőségű legyen a palackba kerülő nedű, egy hosszú úton kell végigmenni, ahol kis alakításokkal variálható a végső karakter. Először meg kell bizonyosodni arról, hogy csak kiváló törköly kerül a pálinkafőzőbe, az erjedt törköly elecetesedhet a meleg vagy a nem megfelelő tárolás következtében, amiből utána lehetetlen jó pálinkát főzni. Ha hibás törköly kerül a gépezetbe, annak rossz íze lesz – pont olyan, mint amilyet nagyapáink főztek tavasszal a kert végében, miután a törköly egész télen a sarokban aszalódott. Ha már a híres nagyapáknál tartunk – a hozzáadott cukrot a Pálinkatörvény és a pálinkamesterek profizmusa is tiltja; egy kiváló törkölypálinka natúr, színtiszta törkölyből készül, nem kell mesterségesen befolyásolni az ízét.

 

A híres törköly íz


A karakteres, letisztult harmónia a tiszta, kizárólag szőlőtörkölyből készülő törkölypálinka sajátossága. A törköly ízét, zamatosságát a szőlő típusa, a benne lévő magmennyiség és a lepárlás előtt hozzá adott borseprő arányának módosításával lehet szabályozni (100 kg törkölyhöz max. 25 kg borseprő adható). A borseprő nagyban befolyásolja a párlat karakterét. Minél több a törkölypálinkában a borseprő, annál kevésbé lesz törköly ízű. A nagy törkölypálinkákat kizárólag törkölyből főzik, ugyanis így jön ki az igazi jelleme. Természetesen van, aki a lágyabb ízeket kedveli, és nem rajong a karakteres törköly ízért - nekik kedvez az, hogy a Pálinkatörvény megengedi a borseprő használatát a törkölyfőzésnél. Ennek hozzáadásával egy gurulósabb, lágyabb és íz gazdagabb pálinkát kapunk, ami inkább a borpárlatra hasonlít karakterisztikájában. A szőlőmag arányával is lehet játszani, hiszen minél több szőlőmagot hagyunk benne, annál olajasabb, zamatosabb lesz a pálinka. Kevesebb maggal csökken a pálinka törköly íze, lágyítható a végső jellem.

 

 

Alkoholfok – az igazi erőpróba: A törköly olyan, mint egy kirakós több megoldással, ugyanabból a szőlőtörkölyből rengeteg ízű és karakterű törkölypálinkát lehet előállítani. Lehet ez egy lágy alap vagy egy igazán erős, égető fenevad. Egy 37,5%-os törkölypálinka teljesen más jelleggel bír, mint az ugyanabból a szőlőből készült 80%-os társa. Ez az alkohol beállítás során variálható, attól függően, hogy milyen bátrak és kísérletezőek vagyunk.

 

Az érlelés csodája: A törkölypálinka olyan, mint egy szeszélyes nő – minél több időt adunk neki, annál jobban lágyul, veszít kezdeti hirtelen természetéből. A jó törkölypálinka egyik alappillére az idő, a pálinka kellő pihentetése. Nem lehet türelmetlenül, pár hét alatt jó pálinkát palackozni. Két utat választhatunk a pihentetésnél – itt is játszhatunk az íz és a karakter kialakításával. A frissen főzött törkölypálinkát a maximális minőség elérésének érdekében ajánlatos minimum egy évig pihentetni. Ezt tehetjük acéltartályban – ekkor tovább érik a törköly tiszta harmóniája. Hordóban is pihentethetjük – ekkor a hordó tompítja az alkoholos érzetet. Ezen felül pedig egy vaníliás, fűszeres illatot és ízt kap. 

 

„Nálunk csak öt év szigorú pihentetés után kerülhet a törkölypálinka palackokba. Ez idő alatt válik harmonikussá, érnek össze úgy az ízek, hogy egy kiváló minőségű párlatot kapjunk. A harsány törköly lelágyul, az alkoholérzet kellemessé válik, a karcos, erőteljes alkoholhatás megszűnik.” – hangsúlyozza az egyik legnagyobb törkölygyártó, a Villányi Pálinka általános igazgatója és pálinkaszakértője, Nagy Sándor. „Hiszünk a színtiszta törköly harmonikus, tiszta erejében, de tudjuk, hogy ezt csak az idő, a türelem és az alázat által érhetjük el. Pihentetéssel, kiváló alapanyagokkal és maximális szakértelemmel a törköly az egyik legkarakteresebb, leginkább meglepetéseket ígérő pálinka.”

 

A törköly, mint látjuk, nem csak sima mostohatestére a pálinkának. Izgalmasan variálható, különböző személyiségeket, karaktereket ölt. A sok törődés kifizetődő – egy kiváló minőségű párlat a végeredmény. 

 

Te szavaznál bizalmat a törkölynek? Legközelebb a „Ha Péntek, akkor Villány”-on tesztelheted a legjobbakat: a mi kedvencünk a Champion-díjas Villányi 50%-os Törkölypálinka.

Ha Péntek, akkor Villány: május 22 – Szabó Balázs bandája, június 5 – Ocho Macho, június 26 - WELLHELLO, augusztus 21 – Halott Pénz.

 

 

 

 
Vissza