A kulturált alkoholfogyasztás felelős támogatójaként,
honlapunkat kizárólag nagykorú személyek látogathatják.
Kérjük, nyilatkozzon, hogy elmúlt 18 éves.
a legjellegzetesebb gyümölcs a meggy.
Hogyan készül...?
„Hogyan készül” sorozatunk tagjai:
1. Villányi EXR brandy
2 Villányi 70%-os Törkölypálinka
3. Villányi Ágyas Muskotály Szőlőpálinka
1. Villányi EXR brandy
2 Villányi 70%-os Törkölypálinka
3. Villányi Ágyas Muskotály Szőlőpálinka
-
Alapanyag
- Villányi bor különböző villányi pincészetből.
- Kezelésre nincs szükség, hiszen a borvidék garantálja a kiváló minőséget.
-
Lepárlás
- Villányi borból lepárlással borpárlatot készítünk.
- A borpárlatot 1 év pihentetés után 15 hónapra a Villányi borvidéken már előtte bor érlelésre használt tölgyfa hordóba tesszük. Közben folyamatosan ellenőrizzük a minőségét és fejlődését.
-
Nemesítés, kezelés
- A 15 hónapos hordós érlelés után beállítjuk az alkoholfokot 40%-ra, kezelt, lágyított víz használatával.
-Ez után hidegkezelést kap, egy napra -2ᵒC-ra hűtjük, majd speciális szűrővel szűrjük.
-
Palackozás
-A palackban további minimum 3 hónapig pihentetjük.
- Ez után kerül forgalomba, 7dl-es palackban.
Hogyan készül a Villányi EXR Brandy?
-
Alapanyag
-Muskotály szőlő (Muscat Ottonel) a Villányi borvidékről.
-Az alapanyag minőségvizsgálaton esik át, a rothadt vagy éretlen szemeket szelektáljuk.
-A bogyózás, darálás után azonnal az erjesztő-tartályba kerül ahol fajélesztővel, enzimmel és tápsóval elindítjuk az erjesztést, és végig 16°C hőmérsékleten tartjuk a cefrét, folyamatosan mérve az alkohol és cukorfokot.
-
Lepárlás
-A leerjedt cefrét azonnal lepároljuk.
-kb. 1000-1200 kg cefre kerül az üstbe.
-a főzés 110ᵒC-os gőzzel történik, erősítőoszlopos, számítógép vezérelt, 1500 literes üstökben
-a kész pálinka 75-85% alkoholtartalommal jön le főzésenként kb. 80-90 liter
-
Nemesítés, ágyazás, kezelés
-Fém tartályban, minimum 8 hónapig pihentetjük, tömény (Alc. 75-85%) állapotban.
-Ezután 3 hónapig aszalt szőlő ágyon érleljük 45%-os alkoholtartalommal, 1000 literes tartályban. 3 hónap után levesszük az „ágyról”.
-Palackozás előtt a kívánt alkoholfokra beállítjuk, kezelt víz hozzáadásával (38%). Ez után hidegkezelést kap, egy napra -2ᵒC-ra hűtjük, majd speciális szűrővel szűrjük.
-
Palackozás
-A palackban további minimum 3 hónapig pihentetjük.
-Ez után kerül forgalomba.
Hogyan készül a Villányi Ágyas Muskotálypálinka?
-
Alapanyag
-Leerjedt vörös szőlő törköly (Alkoholtartalma 3-6%)
-Minőségvizsgálaton esik át, és mivel a Villányi Borvidék borászaitól frissen érkezik a törköly, szinte 100%-ban jó minőségű alapanyaggal dolgozhatunk.
-A beérkező alapanyagot azonnal feldolgozzuk.
-
Lepárlás
-kb. 800 kg törköly kerül az üstbe
-a törköly nedvességétől függően kb. 4-600 liter vízzel keverjük
-a főzés 110ᵒC-os gőzzel történik, erősítőoszlopos, számítógép vezérelt, 1500 literes üstökben
-a kész pálinka 75-85% alkoholtartalommal jön le főzésenként kb. 30-40 liter
-
Nemesítés, kezelés
-Fém tartályban minimum 8 hónapig pihentetjük.
-Palackozás előtt a kívánt alkoholfokra beállítjuk, kezelt víz hozzáadásával (70%).
-Ez után hidegkezelést kap, egy napra -2ᵒC-ra hűtjük, majd speciális szűrővel szűrjük.
-
Palackozás
-A palackban további minimum 3 hónapig pihentetjük.
-Ez után kerül forgalomba.
-A jelenleg forgalomban levő törkölypálinkáink 5 évesek!