-
Ágyas Törkölypálinka
az a törkölypálinka, amelyet Magyarországon termett szőlővel vagy aszalt szőlővel együtt érleltek legalább 3 hónapig. 100 liter ágyas törkölypálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszalt sző
lőt kell felhasználni.
-
Brandy
Olyan szeszes ital, amelyet borpárlatból állítanak elő, 94,8 % (V/V)-nál kisebb alkoholtartalomra párolt bordesztillátum hozzáadásával, vagy anélkül, feltéve, hogy az említett desztillátum nem lépi túl
a végtermék alkoholtartalmának 50 %-ban megállapított maximumát; amelyet tölgyfahordóban érlelnek legalább 1 évig, vagy ha a tölgyfahordó térfogata kisebb, mint 1 000 liter, legalább 6 hónapig, amely minimális alkoholtartalma 36 térfogats
zázalék.
-
Cefre
Zúzott, esetleg erjedő vagy erjesztésre előkészített gyümölcs (palinka.com)
-
Érlelt Pálinka
az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább három hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább hat hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
-
Gyümölcságyon érlelt pálinka
vagy ágyas pálinka
az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább három hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümöl
csöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcságyas pálinkának nevezhető.
-
Kisüsti technológia
Az a törköly- és gyümölcspálinka nevezhető kisüstinek, amelyet legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítanak elő, az üstök hő-felülete rézből készül, és a befogadóképességük nem haladhatja meg az 10
00 litert.
-
Lepárlás
Más néven desztilláció, az a folyamat, amelynek során a cefre forralásával a gyümölcsből az aromákat és az alkoholt kinyerik. (palinka.com)
-
Oszlopos (erősítő feltétes)
technológia
Olyan berendezéseket nevezünk erősítő feltétesnek, amelyek képesek a főzést és a finomítást egy folyamatban, egy lépésben elvégezni. Nem kell megszakítani a desztillációt az alszesz levételével, és külö
n elvégezni a finomítást.
-
Ópálinka
az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább egy évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább két évig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
-
Törköly
A szőlő kipréselése után a présben visszamaradó, növényi részekből (héj, hús, mag, stb.) álló anyag (palinka.com)