Tudtad, hogy..? A pálinkát szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani,
hogy a gyümölcs minden íze, zamata kiérezhető legyen.

Pálinkaszótár

  • Ágyas Törkölypálinka
    az a törkölypálinka, amelyet Magyarországon termett szőlővel vagy aszalt szőlővel együtt érleltek legalább 3 hónapig. 100 liter ágyas törkölypálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszalt sző lőt kell felhasználni.
  • Brandy
    Olyan szeszes ital, amelyet borpárlatból állítanak elő, 94,8 % (V/V)-nál kisebb alkoholtartalomra párolt bordesztillátum hozzáadásával, vagy anélkül, feltéve, hogy az említett desztillátum nem lépi túl a végtermék alkoholtartalmának 50 %-ban megállapított maximumát; amelyet tölgyfahordóban érlelnek legalább 1 évig, vagy ha a tölgyfahordó térfogata kisebb, mint 1 000 liter, legalább 6 hónapig, amely minimális alkoholtartalma 36 térfogats zázalék.
  • Cefre
    Zúzott, esetleg erjedő vagy erjesztésre előkészített gyümölcs (palinka.com)
  • Érlelt Pálinka
    az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább három hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább hat hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
  • Gyümölcságyon érlelt pálinka
    vagy ágyas pálinka
    az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább három hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümöl csöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcságyas pálinkának nevezhető.
  • Kisüsti technológia
    Az a törköly- és gyümölcspálinka nevezhető kisüstinek, amelyet legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítanak elő, az üstök hő-felülete rézből készül, és a befogadóképességük nem haladhatja meg az 10 00 litert.
  • Lepárlás
    Más néven desztilláció, az a folyamat, amelynek során a cefre forralásával a gyümölcsből az aromákat és az alkoholt kinyerik. (palinka.com)
  • Oszlopos (erősítő feltétes)
    technológia
    Olyan berendezéseket nevezünk erősítő feltétesnek, amelyek képesek a főzést és a finomítást egy folyamatban, egy lépésben elvégezni. Nem kell megszakítani a desztillációt az alszesz levételével, és külö n elvégezni a finomítást.
  • Ópálinka
    az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább egy évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább két évig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
  • Törköly
    A szőlő kipréselése után a présben visszamaradó, növényi részekből (héj, hús, mag, stb.) álló anyag (palinka.com)