Tudtad, hogy..? A pálinkát 15-20 Celsius fokon
fogyasztjuk.

PÁLINKA TÖRVÉNYEK


A pálinkatörvény* szerint a valódi pálinkának hat feltételnek kell megfelelnie:
*2008. évi LXXIII. törvény (röviden Pálinkatörvény)
  • 100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem
    tartalmazhat (pl. mézet sem).


  • Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak).


  • A gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták,
    érlelték és palackozták.


  • Minimum 37,5% v/v alkoholfokos legyen
    (maximális kikötés 86% v/v alatti kell legyen, vagyis lehet 50% feletti is).


  • Neve kizárólag pálinka alakban írható
    (palinca és egyéb névalakok nem felelnek meg az előírásnak).


  • A pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja
    (valamint négy osztrák tartomány jogosult a „barackpálinka” név használatára).