PÁLINKA TÖRVÉNYEK
A pálinkatörvény* szerint a valódi pálinkának hat feltételnek kell megfelelnie:
*2008. évi LXXIII. törvény (röviden Pálinkatörvény)
-
100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem
tartalmazhat (pl. mézet sem). -
Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak).
-
A gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták,
érlelték és palackozták. -
Minimum 37,5% v/v alkoholfokos legyen
(maximális kikötés 86% v/v alatti kell legyen, vagyis lehet 50% feletti is). -
Neve kizárólag pálinka alakban írható
(palinca és egyéb névalakok nem felelnek meg az előírásnak). -
A pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja
(valamint négy osztrák tartomány jogosult a „barackpálinka” név használatára).