Tudtad, hogy..? Villányban a szőlő után
a legjellegzetesebb gyümölcs a meggy.

MAGUNKRÓL

Filozófiánk: „A hagyományok útján”

A Villányi Pálinkák titka négy dologban rejlik:
kitűnő alapanyagok beszerzése a Villány környéki termelőktől,
modern cefréző- és főzési technológia alkalmazása,
a pálinkamestereink szakértelme,
a Villányi hagyományok tisztelete, ami a címkéink hangulatában is visszaköszön.


A Villányi borkultúra után a Villányi pálinkakultúra elterjedésében szeretnénk élen járni, és rámutatni, hogy a helyi szőlőből készült törkölypálinkák és a helyi borokból készült párlatok is méltán felsorakozhatnak a Villányi hagyományok támogatásában.

A MAGYARBÓLYI PÁLINKAFŐZDE

A Villányi Pálinka üzeme Villánytól 4 km-re, Magyarbóly településén helyezkedik el, amely Magyarország egyik leghíresebb borvidéke, a Villányi borvidék vonzáskörzetébe tartozik. Már a 15. században is híres volt a környék borairól és kereskedelméről. A település jelenét folyamatos fejlődés jellemzi. A napsütéses órák magas számának köszönhetően kiváló minőségű a szőlő- és gyümölcstermés. Pálinkáinkat és borpárlatainkat a régióból beszerzett gyümölcsökből, törkölyökből és a méltán híres villányi borokból készítjük. Fő profilunk a törköly- és szőlőpálinka, valamint a bor- és seprőpárlat készítése. Filozófiánk, hogy a legkitűnőbb alapanyagokból a legjobb minőségű pálinkákat állítsuk elő, amelyek a Villányi borvidék hírnevét is öregbíthetik.



Technológiánk

Pálinkafőzdénk technológiája világszínvonalú, a modern lepárló-berendezés a főzést és finomítást egy folyamatban végzi el, ezért hívják erősítő feltétes és oszlopos eljárásnak is. A pálinkafőzés két, egyenként 1 500 literes üstben történik. A még kitűnőbb minőség elérése érdekében cégünk 2012-től egy modern, számítógéppel irányított, háromszor 10 000 literes cefréző berendezéssel biztosítja a gyümölcsök és törkölyök megfelelő erjedési folyamatát. A palackozás és a címkézés az üzemben történik. Pálinkamestereink évtizedes tapasztalata, munkatársaink szakértelme és a pálinka iránti rajongásuk teszi lehetővé, hogy olyan kiváló minőségű végtermékek szülessenek, amelyek méltán viselhetik a Villányi nevet.



MÉRFÖLDKÖVEK

  • 2007

    A kezdet kezdete
    Az Európai Unió LEADER pályázatát megnyerve, 2007-ben kezdtük meg Magyarbólyi pálinkafőzde építését. Az építkezés 2008-ra fejeződött be, és azóta is folyamatos fejlesztjük üzemünket.

  • 2008

    Az első főzés és első díjak éve
    Nagy reményekkel vártuk az első főzést: az első Cabernet Sauvignon törkölypálinkát. Az új technológia első használata olyan jól sikerült, hogy a pálinka az őszi HunDeszten díjazott lett! „Fiatal” főzdeként azért neveztük pálinkáinkat a versenyre, hogy visszajelzést kapjuk, hogy jó irányba haladunk-e. Az őszi HunDeszt eredmény megerősített minket erről, hiszen 3 arany, 6 ezüst és 3 bronzérmet nyertek pálinkáink.

  • 2009

    Első pálinka fesztiválunk: a Budapesti Pálinkafesztivál
    A Városház téri rendezvény volt az első fesztivál megjelenésünk, ettől kezdve kerültünk bele igazán a pálinka világának vérkeringésébe. Aktuális megjelenéseinkről a hírek menüpontban olvashat!

  • 2010

    Az Üvegtigris 3 hivatalos pálinkája
    Rudolf Péter kitűnő filmjében szerepelhettek pálinkáink, ahol a főszerepet a „70-es” törkölypálinkánk kapta.
    Mi csak ennyit fűznénk hozzá: Easy rider, öcsém!

  • 2011

    A bérfőzés kezdetének éve
    Az új, szabad pálinkafőzési törvénynek köszönhetően a bérfőzések száma megnőtt, ezzel egy időben nálunk is megjelent az igény a bérfőzés lehetőségére. A bérfőzésről többet itt olvashat!

  • 2012

    Technológiai fejlődésünk éve
    Elkészült a régen várt modern, 3x 10 000 literes cefreerjesztőnk, amiben irányított körülmények között erjeszthetjük a cefrét. Ezzel komoly kihozatali és minőségi javulást értünk el a pálinkáinknál. Megvalósítottuk továbbá a főzéskor keletkező rengeteg meleg víz visszahűtését, így a vízfelhasználásunk minimálisra csökkent.

  • 2013

    Felújítások éve a Magyarbólyi üzemben
    Felújításra került az üzem csomagoló részlege is, az üvegmosót, a palackozót és a címkézőt is átépítettük és felújítottuk. A pálinka lédig raktár is megújult, új helyiséggel bővült ki.

  • 2014

    Első nemzetközi párlatversenyünk éve
    2014-ben neveztünk először a Destillata nemzetközi párlatversenyre, ahol több termékünket is díjazták! Érmes pálinkáink a Villányi Mesterpárlat, a Villányi Meggypálinka és újdonsült termékünk, a Zöld dió likőr.

DÍJAINK

HUNDEST

  • 2008
    Arany: Villányi Cabernet Sauvignon Borpárlat, Badacsonyi Kéknyelű Borpárlat, Villányi Borseprő párlat (Mesterpárlat)
    Ezüst: Villányi Zengő Borpárlat, Villányi Cseresznyepálinka, Villányi Meggypálinka, Villányi Olaszrizling szőlőpálinka,
               Villányi Cabernet Sauvignon törkölypálinka, Villányi törkölypálinka (50%).
    Bronz: Badacsonyi Szürkebarát Borpárlat
  • 2010
    Arany: Villányi Cabernet Sauvignon törkölypálinka
    Ezüst: Villányi Ágyas Meggypálinka, Villányi Ágyas Muskotálypálinka, Faeper pálinka
    Bronz: Villányi Ágyas szilvapálinka, Villányi Olaszrizling szőlőpálinka, Villányi Borseprő párlat (Mesterpárlat)
  • 2011
    Arany: Villányi Ágyas Szilvapálinka
    Ezüst: Villányi Ágyas Meggypálinka, Villányi Szőlőpálinka Olaszrizling, Villányi Szőlőpálinka Cabernet Sauvignon
    Bronz: Villányi Faeperpálinka, Villányi Ágyas Muskotálypálinka, Villányi Szőlőpálinka Chardonnay, Villányi Cseresznyepálinka

Gyulai Pálinkaverseny

  • 2009
    Ezüst: Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka

Destillata nemzetközi párlatverseny

  • 2014
    Bronz: Villányi Mesterpárlat,Villányi Meggypálinka, Villányi Zöld dió likőr

Pálinka Országkóstoló

  • 2014
    5*-os Pálinkakiválóság: Villányi Ágyas Muskotálypálinka,Villányi Cabernet Sauvignon Törkölypálinka

Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny

  • 2014
    Champion / Arany: Villányi Törkölypálinka (50%)
    Ezüst: Villányi Ágyas Muskotálypálinka, Villányi Meggypálinka, Villányi Kajszibarack pálinka
    Bronz: Villányi Ágyas Szilvapálinka

Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny

  • 2015
    Arany: Villányi Törkölypálinka (50%), Villányi Cabernet Sauvignon Törkölypálinka, Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka, Villányi Cseresznyepálinka
    Ezüst: Villányi Vilmoskörte Pálinka, Villányi Kajszibarack Pálinka, Villányi Cabernet Sauvignon Szőlőpálinka,
               Limitált Pálinka Szelekció: Villányi Ágyas Szilvapálinka, Villányi Ágyas Muskotály Szőlőpálinka, Villányi Ágyas Meggypálinka
    Bronz: Villányi Meggypálinka

Pálinka Országkóstoló

  • 2016
    5*-os Pálinkakiválóság: Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka
    Pálinkakiválóság: Cabernet Sauvignon Törkölypálinka, 50%-os Válogatott Vörös Törkölypálinka, Cabernet Sauvignon Szőlőpálinka

Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny

  • 2016
    Arany: Cabernet Sauvignon Törkölypálinka, 50%-os Válogatott Vörös Törkölypálinka, Cabernet Franc Törköly Ópálinka
    Ezüst: Villányi Cabernet Sauvignon Szőlőpálinka, Villányi Ágyas Muskotály Szőlőpálinka
    Bronz: Villányi Ágyas Válogatott Vörös Törkölypálinka

4. Pálinka Országkóstoló és Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny

  • 2017
    Különdíj: A legjobb 10 000 palack feletti pálinka: Villányi Válogatott Vörös törkölypálinka
    TOP Pálinkakiválóság: Villányi Ágyas Muskotály Szőlőpálinka
    CHAMPION díj: Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka, Villányi Ágyas Törkölypálinka
    Pálinkakiválóság: Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka, Villányi Ágyas Szilvapálinka, Delirium Kékszőlő törkölypálinka
    Arany: Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka, Villányi Ágyas Törkölypálinka,Villányi Ágyas Szilvapálinka, Delirium Kékszőlő törkölypálinka,Villányi Válogatott Vörös Törkölypálinka, Villányi Cabernet Sauvignon Törkölypálinka
    Ezüst: Villányi Ágyas Muskotály Szőlőpálinka

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

Üzemünk megtervezésénél nagy gondot fordítottunk
az energia- felhasználás optimalizálására és a környezetvédelemre.
A gyártás során keletkező melléktermékeket 100%-ban tervezzük feldolgozni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett speciális alkoholmotorban a mások számára értéktelen, nagy mennyiségben rendelkezésre álló elő- és utópárlatot elégetnénk, és elektromos áramot állítanánk elő belőle.
A lepárlás után visszamaradó cefremoslék felhasználása pedig biogáz-fermentorunkban fog megtörténni, ahol jó minőségű biogázt nyerünk belőle.
Ezek az energiahordozók üzemünkben újra felhasználásra kerülnek. A biogáz előállítása után maradó anyagot komposzttelepünkre szállítjuk és komposztáljuk.
Terveink szerint a következő években üvegházakat építünk, amiket majd az áramfejlesztő motor által termelt, valamint az üzemi működés közben keletkező magas hőmérsékletű hűtővízzel rendelkezésünkre álló hőenergiával fűtünk.