Őszi törkölypálinka legendák

2015-09-10

 

A jó törköly titka  3. rész

 
Az ősz beköszöntével lassan jön a sál, nagykabát és persze a pálinka szezonja, hogy felmelegítsen bennünket. „Megfáztál? Igyál egy kupicával.” „Fáj a gyomrod is? Igyál még egy pohárral.” – gyakran mondogatjuk. De vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer? Barangolás a törkölypálinka legendák világában.


Amikor hűvösre fordul az idő, akkor jön a pálinka igazi szezonja, megannyi fesztivállal és az otthoni esti pálinkázásokkal. A törkölypálinka az egyik legrégebbi pálinkafajta – az olajos, gyorsan melegítő nedű a népi hiedelmek szerint hamar fertőtlenít és hatásos módja a megfázás kezelésének is. A törkölypálinkát a legtöbben még mindig a pálinka túl erős mostohatestvérének tartják, pedig különlegesen karakteres, olajos természete igazi hungarikum.
A pálinkára általában, de a törkölypálinkára fokozottan igaz, hogy rengetek népi monda, hiedelem kapcsolódik köré. Sokan mondogatják, hogy a gyomor doktora, hogy a keringésre és a szívre is jó hatással van. Természetesen alkoholról lévén szó a törkölypálinkáról is elmondható, hogy mértékkel és felelősséggel fogyasztandó.

 

 

A törkölypálinkának két pozitív élettani hatását ismerjük. A másodlagos, tréfás hatás, miszerint „a vidám ember mindig egészségesebb”. Elsődleges pozitív hatását az olajosságának köszönheti. Még a borászoknál, a szőlőfürtök kipréselésével megmarad az értékes, de már kevésbé lédús szőlőszem, ez a szőlőmagot is tartalmazó törköly érkezik be a pálinkafőzőhöz. Van, ahol a mag egy részét kiszedik – ebből készül sok esetben az újrafelhasználás eredményeképpen a köztudottan egészséges és egyre inkább népszerű szőlőmag olaj és szőlőmag liszt. A törkölyben maradó többi mag pedig a törkölypálinkának kölcsönöz kellemesen olajos, lágy zamatot. A Villányi Törkölypálinkák 43, 50, és 70%-os alkoholfokkal készülnek; portugieser, merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon szőlőtörkölyök házasításával. 


Nép hiedelmek: A pálinkával kapcsolatban sok népszokás és hiedelem alakult ki. Az egyik a „pálinkás jó reggelt!” – vagyis a földeken dolgozók úgy kezdték el a munkát reggel, hogy előtte jól meghúzták a pálinkás üveget. Később kiderült, hogy a pálinka károsan hat az üres gyomorra. Jobb étkezés után, teli hassal inni egy kis törkölyt, így lassabb lesz ugyan a hatása, azonban segíti az emésztést. Népi gyógymód még a megfázásra és rekedtségre fogyasztandó kupica. Az alkohol erős fertőtlenítőszer, így a pálinka jó kúrája lehet egy gyenge meghűlésnek. Népi hiedelem továbbá, hogy a pálinka önmagában jó magas vérnyomás ellen, illetve hogy a fokhagymás pálinka varázsszer. Sok falusi legenda keringett régen a pálinka felhasználás módozatairól, melyeket a modern években semmiképp nem ajánlatos kipróbálni – ilyen például, hogy ha a gyermek sokat sír fogzás alatt, adjunk neki egy kis pálinkás kenyeret, az megnyugtatja az idegeit.


Ha ősz, akkor pálinkafesztivál: Aki nem hisz a népi babonákban, vagy nem kóstolta még a híres törkölypálinkát, az most kipróbálhatja magát – szeptembertől ugyanis országszerte pálinkafesztiválokat rendeznek. Az egyik legnépszerűbb és legtöbb látogatót vonzó esemény a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, mely idén október 2-4. között, kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a főváros egyik legszebb pontján, a Budai Várban. A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon találkozhatunk a törkölypálinka specialistájával is – a Villányi Pálinka standján három különböző alkoholfokú, díjnyertes törkölypálinkát kóstolhat a nagyérdemű.

 

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál: október 2-4. Budai Vár

Vissza