Téli örömök: disznóvágás pálinkával

2016-01-07

Mindegy, hogy csapatépítőre, baráti összejövetelre vagy családi hétvégére tervezzük – az egyik legnépszerűbb hideg, téli program az elmaradhatatlan disznóvágás. Amint csípősre fordul az idő, jöhet a kolbász töltése. A társasági esemény elmaradhatatlan kelléke pedig a pálinka – mely amellett, hogy a fagyos kezeket felmelegíti, egyfajta kötelező kísérőként kapcsolódik a disznóvágáshoz. A zsíros hurka és tepertő mellé amúgy is különösen jól esik a finom nedű. 

A magyar disznóvágás olyan népszerű lett az évek során, hogy már csoportos túrákat is szerveznek magyaroknak és külföldieknek egyaránt. A vidéki disznóvágás hangulata egyedi élmény, ahol az egész folyamatot átélhetjük, egészen a kezdetektől, az étel készítésén át az elfogyasztásig. Az autentikus falusi disznóvágás esetén is tökéletes választás Villány. 

 

DISZNÓVÁGÁS TEREPEN


A disznóvágás az egyik legnépszerűbb magyar közösségi esemény. Mi magyarok pedig a legtöbb eseményt hagyományosan pálinkás koccintással kezdjük. Hiába, szeretjük a jó gyümölcsöt minden formájában. A sikeres disznóvágás első lépése a jó pálinka, szokták mondani: a tradíció szerint a mai napig reggeli előtt, közvetlenül ébredést követően hajtja fel a csapat az alkoholos kupicát.

A disznótoros készítésénél a pálinkának elsősorban nem az az előnye domborodik ki, hogy mennyire gyümölcsös, inkább az az elsődleges cél, hogy meleget, bátorságot, jó hangulatot adjon, összehozza az embereket és a közösségi hagyományt ápolja. Itt nem szépen kortyonként szokás kóstolni, ízlelgetni, hanem mértékkel, de a hagyományokat követve lehúzni és az asztalra csapni a poharat. A pálinka a disznóvágás napján minden étkezés kiváló indítója és zárása is lehet, segítve a zsíros ételek élvezetét és a csípős hideg barátságosabbá tételét.

 

 

JÓ KOLBÁSZHOZ JÓ PÁLINKA DUKÁL


A jó pálinka alap kritérium a disznóvágásnál is. Ugyan sok vidéki helyen ilyenkor a házi pálinkák kerülnek elő, melyek minősége nem ellenőrzött. Nem árt, ha ismerjük a rossz pálinka ismérveit: az előpárlatos pálinka akár mérgező is lehet, az utópárlatos pedig savanykás illatú, mely émelygéshez vezethet. Figyeljünk arra, hogy a pálinka egy minőségi, élvezeti értékű nedű, melyet mértékkel ajánlatos és kell fogyasztani.

 

HOGY JOBBAN CSÚSSZON


Egy disznóvágáson nehéz, magyaros ételekkel találkozunk: a hurka, kolbász, tepertő egy kis zsíros kenyérrel és káposztával nem éppen a diétás ételek közé tartozik. Ezekhez minden típusú pálinka jó, de a hagyományos gyümölcsökből készült nedűk a legjobbak – a szilva, meggy, barack, körte illik ehhez a menüsorhoz a legjobban.

Ne feledjük, egy disznóvágásnál a zsíros menü dominál – amihez dívik a pálinkás „szétcsapatás”. Ugyanakkor próbáljuk ne mixelni az italokat. A pálinkát az étkezés előtt vagy után kóstoljuk, az elmaradhatatlan borozást pedig szintén mértékkel illesszük a menühöz.

Ha egy kis disznótoros helyett inkább pálinkakóstolóra vágynánk, csoportos programként ezt is választhatjuk. Kedvenc pálinkakóstoló szervezőnk a Villányi Pálinka Klub, ahol pálinkavacsorákat, családias hangulatú pálinkakóstolókat választhatunk.

 

Vissza