A környezetvédelem nálunk nem vita tárgya!

2019-11-06

Egy ideje hazánkban sem múlik el úgy nap, hogy ne hallanánk egy-egy új kutatási eredményről a környezet állapotára, várható alakulására vonatkozóan, ne jelenne meg egy új szemléletformáló, cselekvésre, tapasztalat megosztásra ösztönző kampány, tudatosságra szólító kihívás, vagy épp vállalati közlemény a cég környezeti felelősségvállalásáról, bevezetett újításairól. Történnek mindezek annak érdekében, hogy az általuk tett és generált kisebb-nagyobb lépések hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb jövő elérhetővé tételéhez, erőforrásaink hatékonyabb felhasználásához, valamint a lineáris (pl. egyszer használatos termékekre építkezés) helyett a körforgásos gazdaság megteremtéséhez. 

A gazdasági mellett társadalmi és környezeti fenntarthatóságért folyó küzdelemben minden magára igényes vállalatnak erkölcsi kötelessége kivennie a maga részét, hiszen a profiton túllátás, a társadalmi felelősségvállalás mára nem választás vagy marketingfogás kérdése, hanem mindannyiunk alapvető kötelessége. 

A Villányi Pálinkát készítő Zedon Kft. a fentiek tudatában gyártástechnológiáját tekintve kezdetektől arra rendezkedett be, hogy tevékenységével az erőforrásokban okozott károk és pazarlás nélkül teremtsen értéket, és ezáltal büszkén viselhesse a Villányi márkanevét. 

Ha kíváncsi, környezettudatos működésünk miben nyilvánul meg, az alábbiakban elkalauzoljuk főzdénk mindennapjaiba. 

A Magyarbólyi pálinkafőzde

A Villányi Pálinka üzeme Villánytól 4 km-re, Magyarbóly településén, a Villányi borvidék vonzáskörzetében jelölte ki székhelyét, és építette fel modern kori elvárásoknak megfelelő, prémium pálinkatermékek előállítását lehetővé tevő főzdéjét. A napsütéses órák magas számának köszönhetően a borrégió szőlő- és gyümölcstermése kiváló minőségnek örvend, ami természetesen pálinkáink alapanyagainál fontos szerepet játszik, hiszen azokat a régióból beszerzett gyümölcsökből, törkölyökből és villányi borokból készítjük. Fő profilunk ennek megfelelően a törköly- és szőlőpálinka, valamint a bor- és seprőpárlat készítése. 

Jó házat csak jó alapra lehet építeni 

A kifogástalan pálinkához vezető út az alapanyagnál kezdődik. Közel 30 féle termékünk között megtalálhatók gyümölcs- és törkölypálinkák, ágyas pálinkák, likőrök és egyik különlegességünk, a brandy, amelyek kizárólag a legjobb alapanyagok beszerzésével szolgálhatnak fogyasztóink elismerésére. Pálinkáinkhoz az első osztályú gyümölcsöket környékbeli felelős gazdáktól szerezzük be, hogy minél kevesebb utat tegyenek meg, ezzel erősítve a helyi gazdaságot, és mindinkább kímélve a hosszú kilométerek megtételétől a környezetet. Azt például tudta, hogy a jellegzetes ízű Olaszrizling, Chardonnay és Cabernet Sauvignon szőlőpálinkáink alapanyaga a Villányi borvidékről kerül a Magyarbólyi pálinkafőzdébe? Nem különben történik ez EXR brandynk esetében sem, amelynek alapját az elismert villányi borok adják, amit kíméletes lepárlás és tölgyfahordós érlelés eredményeként friss, fűszeres, kissé édeskés ízű, természetes párlatként fogyaszthatunk.

Modern technológia, hatékony erőforrás-felhasználás

Üzemi folyamataink megtervezésénél nagy gondot fordítottunk az energia-felhasználás optimalizálására és a környezet védelmére, ami különös fontossággal bír arra való tekintettel, hogy technológiai megoldásaink hosszú távra meghatározzák tevékenységünk ökológiai lábnyomát. 

Termékeink előállításánál modern cefréző és pálinkafőzési technológiák alkalmazásával biztosítjuk termelésünk erőforrás-hatékonyságát és a főzetek minőség-garanciáját.  2012-ben főzdénket 3 db modern, 10 000 literes cefreerjesztővel bővítettük, amikben számítógéppel irányított körülmények között felügyelhetjük a gyümölcsök és törkölyök megfelelő erjedési folyamatát. A fejlesztés eredményeként komoly kihozatali és minőségi javulást értünk el a pálinkáinknál, a termelési hatékonyság pedig egyenes arányosságban áll a pálinka előállításhoz szükséges erőforrások (föld, víz, energia, munkaerő, termések stb.) hatékony felhasználásával, hiszen azokat maximális módon, a lehető legkisebb veszteséggel vagy pazarlással tudjuk hasznosítani. 

Világszínvonalú lepárló-berendezésünk a főzést és finomítást egy folyamatban végzi el, ezért erősítő feltétes és oszlopos eljárásnak is nevezhetjük. A pálinkafőzésre két, egyenként 1 500 literes üstöt állítunk hadrendbe, amelyet követően prémium pálinkáink szintén az üzemben találnak otthonukra az üzemben címkézett palackok formájában. Pálinkamestereink évtizedes tapasztalata, munkatársaink szakértelme és a pálinka iránti rajongásunk mind-mind hozzájárulnak a hagyományok őrzéséhez, és illatos, ízletes végtermékeink jó kedélyű élvezeti értékéhez.

Körforgásban a melléktermék 

Mint sok feldolgozási, gyártási folyamat során, üzemünkben is keletkeznek melléktermékek, amelyeket vállalásunk szerint 100%-ban hasznosítunk. Remek példával szolgál erre a törkölycefre maradvány, amely igen értékes tápanyagforrás környezetünk számára, így örömmel adjuk át a helyi komposzttelep számára, amelynek köszönhetően talajjavítás (rekultiváció) céljából hasznosul újra. 

Vízvisszaforgatás, környezetbarát hűtés

Főzdénkben főzésenként 7 m³ vizet használunk fel termék-előállítási folyamatunk során, amelyből környezettudatos technológiánknak köszönhetően 6 m³ vizet vissza tudunk forgatni, ezáltal vízfelhasználásunk minimálisra csökkent. A víztakarékosság mellett a földalatti hővisszanyerő rendszer lehűti az újrahasználandó vizet: a főzés után 40-50 C fokos víz távozik a rendszerbe, a földalatti, természetes hűtési rendszernek köszönhetően a visszatérő 6 m³ víz azonban már csak kb. 20 C fokos.

Palackjaink körbejárnak

Pálinkás üvegeinket a megfelelő tisztítási folyamaton való átvezetéssel visszaforgatjuk és újrahasználjuk, ám vásárlóinknál egy kis fantáziával még izgalmasabb sorsot is el tudunk számukra képzelni. 

Üvegeink eleganciájuknak, különleges megjelenésüknek köszönhetően nedűink elfogyasztását követően többek között dekorációs céllal is újra bevethetők – gondoljunk csak egyedi kocka, kis csatos vagy karcsú, fekete üvegeinkre. Ha viszont ily módon nem találnánk nekik főnixi újjáéledést biztosító funkciót, az üveg alapanyag csodás tulajdonságát kihasználva, a szelektív hulladék körforgásába juttatva palackjaink korlátlan ideig újrahasznosíthatók, amire ezúton is minden kedves fogyasztónkat lelkesen buzdítunk.

Bérfőzéssel a minőségért

Örömmel állítjuk erőforrásainkat a térségben élő gazdák, borászatok bérfőzéseinek szolgálatába, hogy a gondos odafigyeléssel megtermelt gyümölcsök a lehető legmodernebb, erőforrás-hatékony technológiai folyamat során alakulhassanak elsőrangú gyümölcspárlattá. 

Felelősen, helyben

Környezettudatos szemléletünk mellett nem feledkezünk meg a helyi gazdaság erősítéséről, a helybéliek lehetőségeinek támogatásáról, az erős alapokon nyugvó vidéki élet elősegítéséről: a Villány-Siklósi Borút Egyesület tagjaként támogatjuk a borturizmus és a falusi turizmus, ezáltal a helyi gazdaság élénkülését. Az egyesület céljai szerint a minőségi termelésre helyezi a hangsúlyt, és helyzetbe hozza a családi vállalkozásokat, ezen törekvéseket pedig felelős helyi vállalkozásként örömmel támogatjuk. Munkatársainkkal büszkén teszünk azért, hogy főzdénk szemléletmódjával és felelősségvállalásával finoman simulhasson bele a Villányi borvidék méltán híres arculatába, ökológiai irányvonalába. 

Ha mindez pedig nem volna elegendő érv főzdénk számára megtisztelő bizalmának elnyerésére, álljon itt mankónkul az alábbi örökzöld, "Miért igyunk pálinkát?" ismeretterjesztő videó, ami hasonlóan derűs hangvételben mutatja be a pálinkafogyasztás jótékony hatásait, mint amilyen hangulatot főzeteink fogyasztása során tapasztalhat kedves olvasónk. :)

https://www.youtube.com/watch?v=kH_GYVY3RrY

Vissza