A Vinoport is szereti a Villányi pálinkát

2014-10-28

A Vinoport Online Bormagazin is kint járt az idei Budapesti Pálinkafesztiválon, hogy felmérje a magyar törkölypálinka piacát. A magazin kétrészes cikke alaposan bemutatja a magyar termelők nedűit.

"Ha van a pálinka derűs és mámorító világában megosztó fajta, az minden bizonnyal a törkölypálinka. Azért látogattam fel a Budapesti Pálinkafesztiválra egy mesésen naplementés, októberi pénteken, hogy keresztmetszetet vegyek ennek a különleges italnak a készítési és fogyasztási szokásairól, piaci tendenciáiról."

"A magyarbólyi Zedon Pálinkamester Kft. Villánytól néhány kilométerre Nagy Sándor vezetésével az ország egyik legnagyobb tornyos technológiát használó főzdéje lett két, másfél köbméteres üstű berendezés beszerzésével. A cég a Villányi borvidék legnagyobb törkölyfeldolgozója. Sándor elmondta, hogy a törkölypálinkának ma is van egy pejoratív hangzása sokak fülében. A minőségi borok forradalma 25-30 éve kezdődött meg, a prémium törkölypálinkák felemelkedése csak néhány éve – ennyi a hátrány."
 
"A sok előítélet mellett azért már látható a hívek számának lassú emelkedése. A minőség alapját a kiváló alapanyagnak, a gyors feldolgozásnak, a betárolt törköly nagyon kíméletes tárolási körülményeinek tulajdonítja, és a korszerű berendezésekben látja. A prémium szegmensben Villányi márkájú törkölypálinkájuk 43°-os, Portugieser, Merlot, Kékfrankos és Cabernet fajtaházasítás, de ugyanez megjelenik 50°-os és 70°-os változatban is.

Az 50°-os változat az Országos Pálinkaversenyen Champion-díjat nyert. A fajtatiszta Villányi Törkölypálinka válogatott Cabernet Sauvignonból készül, 43°-os, és 2014-es évi Pálinkakiválósági megmérettetésen ötcsillagos címet nyert el. Az olcsó szegmensben megközelítően hasonló minőséget próbálnak kedvezőbb áron Delírium és Pincemester márkanevek alatt a fogyasztóknak áruházláncokon keresztül nyújtani."

A szőlőpálinkák – különösen az illatosak – még mindig sokkal népszerűbbek. Ellenben a törkölypálinka is egyre kedveltebb lesz. Minőségre kell törekedni a piacon, így remélhetőleg a jövőben egyre több prémium törkölypálinkát készítenek majd.

Vissza